Biała kiełbasa w cieście

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
50 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy

PORCJE PORCJE
8

SKŁADNIKI:

  • 8 białych kiełbas extra JBB
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 cebule
  • majeranek
  • 1 jajko
  • masło do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

NA SOS:

  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól i biały pieprz

DO PRZEPISU POLECAMY:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Kiełbaski białe extra parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z nich skórę.
  • Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.
  • Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski.
  • Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi.
  • Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut.
  • W czasie pieczenia przygotowujemy sos.
  • W garnuszku gotujemy na małym ogniu śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą.
  • Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.