CZAS PRZYGOTOWANIA
50 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy
PORCJE
8
SKŁADNIKI:
- 8 białych kiełbas extra JBB
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 cebule
- majeranek
- 1 jajko
- masło do podsmażenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
NA SOS:
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 3 łyżki chrzanu
- sól i biały pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kiełbaski białe extra parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z nich skórę.
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.
- Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski.
- Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi.
- Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut.
- W czasie pieczenia przygotowujemy sos.
- W garnuszku gotujemy na małym ogniu śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą.
- Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.