Kulebiak

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
40 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
średni

PORCJE PORCJE
4-5

SKŁADNIKI:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g Szynki Biebrzówki Masarnia u Józefa
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • cebulka dymka
  • sól i pieprz

DO PRZEPISU POLECAMY:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Oczyszczone pieczarki kroimy w małe talarki, a cebulę w drobną kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy cebulę, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i pieczarki.
  • Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy tak długo, aby cała woda z pieczarek odparowała.
  • Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę biebrzówkę i cebulkę dymkę. Przygotowany farsz studzimy.
  • Na blachę do pieczenia układamy papier do pieczenia i rozkładamy płat ciasta francuskiego.
  • Na środku wykładamy przygotowany farsz i formujemy kulebiak, dokładnie sklejamy brzegi i smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 min, aż do momentu, aż ciasto zrobi się złote.