CZAS PRZYGOTOWANIA
40 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
średni
PORCJE
4-5
SKŁADNIKI:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g Szynki Biebrzówki Masarnia u Józefa
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- cebulka dymka
- sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Oczyszczone pieczarki kroimy w małe talarki, a cebulę w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy cebulę, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i pieczarki.
- Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy tak długo, aby cała woda z pieczarek odparowała.
- Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę biebrzówkę i cebulkę dymkę. Przygotowany farsz studzimy.
- Na blachę do pieczenia układamy papier do pieczenia i rozkładamy płat ciasta francuskiego.
- Na środku wykładamy przygotowany farsz i formujemy kulebiak, dokładnie sklejamy brzegi i smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 min, aż do momentu, aż ciasto zrobi się złote.