CZAS PRZYGOTOWANIA
50 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy
PORCJE
1-2
SKŁADNIKI:
- szynka Biebrzówka Masarnia u Józefa
- 190 g mąki pszennej
- 70 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 150-200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- suszone pomidory
- czarne oliwki
- świeża bazylia
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W misce mieszamy suche składniki.
- W drugim naczyniu łączymy mokre składniki (wlewając 150 ml mleka).
- Zawartość obu naczyń mieszamy (jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy jeszcze trochę mleka).
- Do ciasta dodajemy pokrojoną szynkę, kawałki suszonych pomidorów, połówki czarnych oliwek i listki świeżej bazylii.
- Delikatnie mieszamy i przelewamy do foremek sylikonowych.
- Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury. 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.