Potworki z ciasta francuskiego

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
35 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy

PORCJE PORCJE
1-2

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie
  • 100 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 parówki Polanki
  • 100 g papryki kolorowej
  • Oregano
  • Bazylia
  • Ser biały w plasterkach, np. kozi
  • Kapary
  • Rukola

DO PRZEPISU POLECAMY:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Ciasto francuskie przekrój w 2/3 wysokości i większą połowę podziel na 6 prostokątnych kawałków. Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do naczynia włóż pokrojone w plasterki parówki, pomidory, pokrojoną w kosteczkę kolorową paprykę, dopraw wszystko oregano, bazylią i solą
  • Powstały farsz ułóż na prostokątnych płatach ciasta
  • Z pozostałej części ciasta wytnij cieniutkie paseczki i ułóż na farszu zlepiając brzegi
  • Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut
  • Z rukoli zrób włosy, z serka wytnij kółka, a z kaparów oczy.