CZAS PRZYGOTOWANIA
60 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
średni
PORCJE
2-3
SKŁADNIKI:
- 400 g schabówki w przyprawach
- 500 g pieczarek
- ciasto francuskie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa
- zioła prowansalskie
- świeża pietruszka
- sól i świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Schabówkę w przyprawach JBB pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie, aż się zarumieni.
- Dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smaż aż cebula się zeszkli.
- Dodaj pokrojone pieczarki i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami, smaż aż woda z pieczarek nie odparuje.
- Farsz posyp pokrojoną pietruszką.
- Rozłóż ciasto francuskie i ułóż na nim przestudzony farsz.
- Całość zwiń w zwartą, ścisłą roladę i nie zapomnij o zlepieniu brzegów.
- Roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch rolady posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi.
- Piecz przez 35 minut w 180°C.