Świąteczna sałatka z szynką i jajkami

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
30 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy

PORCJE PORCJE

SKŁADNIKI:

  • 100 g fileta wędzonego z indyka JBB
  • sałata lodowa
  • 4 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 6 pieczarek marynowanych
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz

NA SOS:

  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól i biały pieprz

DO PRZEPISU POLECAMY:

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, a następnie przekrój na pół.
  • Sałatę lodową pokrój w paski.
  • Filet z indyka i żółty ser pokrój w słupki.
  • Pieczarki marynowane pokrój w plasterki.
  • Sezam upraż na suchej patelni.
  • Potem wymieszaj sałatę, filet z indyka, ser, pieczarki i jajka.
  • Majonez połącz z jogurtem oraz chrzanem, dopraw solą i pieprzem.
  • Sałatkę polej sosem, delikatnie przemieszaj, posyp sezamem.