CZAS PRZYGOTOWANIA
70 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
średni
PORCJE
4-5
SKŁADNIKI:
- 1 kg kiszonej kapusty
- średnia główka kapusty słodkiej
- 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 kg Kiełbasy Sołtysówki Masarnia u Józefa JBB
- 40 dag boczku z beczki JBB
- 10 g suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek
- cebula
- liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do bigosu, sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suszone grzyby namaczamy.
- Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżej wody, po czym ponownie zagotowujemy, dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela.
- Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy czynności, tak jak z kiszoną.
- Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby.
- Kapustę gotujemy do miękkości.
- Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki.
- Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody.
- Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzucamy garść śliwek.
- Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 30 min.