Świąteczny bigos z grzybami i kiełbasą sołtysówką

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
70 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
średni

PORCJE PORCJE
4-5

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  •  średnia główka kapusty słodkiej
  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 kg Kiełbasy Sołtysówki Masarnia u Józefa JBB
  • 40 dag boczku z beczki JBB
  • 10 g suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do bigosu,  sól i pieprz

DO PRZEPISU POLECAMY:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Suszone grzyby namaczamy.
  • Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżej wody, po czym ponownie zagotowujemy, dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela.
  • Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy czynności, tak jak z kiszoną.
  • Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby.
  • Kapustę gotujemy do miękkości.
  • Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki.
  • Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody.
  • Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzucamy garść śliwek.
  • Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 30 min.