CZAS PRZYGOTOWANIA
60 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy
PORCJE
2-3
SKŁADNIKI:
- 500 g kiełbasy swojskiej JBB
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag sera cheddar
- zioła prowansalskie
- pieprz
SKŁADNIKI BESZAMELU:
- 2 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki mąki
- 1,5 szklanki zimnego mleka
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo; następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Pokrojoną w piórka cebulę dodajemy do podsmażonej kiełbasy.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
- Całość smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
- W rondelku roztapiamy masło.
- Do masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tworząc zasmażkę.
- Wlewamy zimne mleko i energicznie mieszamy cały czas podgrzewając.
- Beszamel doprawiamy solą i pieprzem.
- Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Układamy warstwę ziemniaków, potem warstwę kiełbasy i polewamy sosem beszamelowym, a na koniec posypujemy startym serem.
- Czynność powtarzamy do wykorzystania produktów.
- Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekamy około 30 minut.