Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem z kiełbasą

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
60 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy

PORCJE PORCJE
2-3

SKŁADNIKI:

  • 500 g kiełbasy swojskiej JBB
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag sera cheddar
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

SKŁADNIKI BESZAMELU:

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • sól
  • pieprz

DO PRZEPISU POLECAMY:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo; następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oliwy.
  • Pokrojoną w piórka cebulę dodajemy do podsmażonej kiełbasy.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  • Całość smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
  • Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
  • W rondelku roztapiamy masło.
  • Do masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tworząc zasmażkę.
  • Wlewamy zimne mleko i energicznie mieszamy cały czas podgrzewając.
  • Beszamel doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Układamy warstwę ziemniaków, potem warstwę kiełbasy i polewamy sosem beszamelowym, a na koniec posypujemy startym serem.
  • Czynność powtarzamy do wykorzystania produktów.
  • Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekamy około 30 minut.