Żurek kujawski

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
60 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
średni

PORCJE PORCJE
5-6

SKŁADNIKI:

  • 3 kiełbasy białe rusztowe #JBB
  • kawałek boczku z beczki #JBB
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ugotowane jajka
  • łyżka smalcu

DO PRZEPISU POLECAMY:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Grzyby namocz w wodzie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka i zalej wodą (ok. 2 litry).
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz namoczone grzyby i gotuj do miękkości warzyw.
  • Na patelni rozgrzej smalec, dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną w talarki białą kiełbasę.
  • Podsmaż wszystko na złoty kolor i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Całość podsmażaj jeszcze chwilę.
  • Pod koniec gotowania wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż staną się miękkie.
  • Do przygotowanego wywaru wlej zakwas, dodaj kiełbasę z boczkiem, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Na koniec dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami żurku śmietanę i wlej ją do zupy.
  • Dodaj majeranek i doprowadź całość do wrzenia.
  • Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżą zieloną pietruszką.