CZAS PRZYGOTOWANIA
60 min.
POZIOM TRUDNOŚCI
średni
PORCJE
5-6
SKŁADNIKI:
- 3 kiełbasy białe rusztowe #JBB
- kawałek boczku z beczki #JBB
- 500 ml zakwasu na żurek
- 3 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kilka suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 18%
- ugotowane jajka
- łyżka smalcu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Grzyby namocz w wodzie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka i zalej wodą (ok. 2 litry).
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz namoczone grzyby i gotuj do miękkości warzyw.
- Na patelni rozgrzej smalec, dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną w talarki białą kiełbasę.
- Podsmaż wszystko na złoty kolor i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Całość podsmażaj jeszcze chwilę.
- Pod koniec gotowania wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż staną się miękkie.
- Do przygotowanego wywaru wlej zakwas, dodaj kiełbasę z boczkiem, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami żurku śmietanę i wlej ją do zupy.
- Dodaj majeranek i doprowadź całość do wrzenia.
- Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżą zieloną pietruszką.