Żurek z białą kiełbasą

CZAS PRZYGOTOWANIA CZAS PRZYGOTOWANIA
50 min.

POZIOM TRUDNOŚCI POZIOM TRUDNOŚCI
łatwy

PORCJE PORCJE

SKŁADNIKI:

  • kiełbasa biała extra JBB, 3-4 kawałki
  • 300 g wędzonego boczku JBB
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 1/2 szklanki śmietany słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 jajek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • świeży koperek
  • sól i pieprz

NA SOS:

  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól i biały pieprz

DO PRZEPISU POLECAMY:

food photography, fotografia żywności, zdjęcia żywności, zdjęcia kulinarne, fotografia kulinarna, food stylist, zdjęcia potraw, fotograf kulinarny, fotograf potraw, zdjęcia wędlin, zdjęcia mięsa, zdjęcia pieczywa, zdjęcia ciast, zdjęcia warzyw, zdjęcia owoców, zdjęcia słodyczy, zdjęcia napojów, zdjęcia produktów mlecznych, zdjęcia nabiału, zdjęcia kanapek, fotografia reklamowa, zdjęcia reklamowe, reklama, fotografia, zdjęcia, agencja fotograficzna, produkcja fotograficzna, scenografia fotograficzna, aranżacja kulinarna, aranżacje dań, aranżacje produktów, studio fotograficzne

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
  • Po tym czasie mięso wyciągamy i studzimy. Następnie kroimy w dowolne kawałki.
  • Do wywaru dodajemy zakwas, po wymieszaniu śmietanę i mięso.
  • Na koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze chwilkę i serwujemy z ugotowanym i przekrojonym jajkiem oraz świeżym koperkiem.